Wat is een VPN en hoe werkt het?

VPN afgebeeld in blokkerige letters
“Anoniem en veilig internetten is een keuze, helaas geen basisprincipe in 2020”

In het nieuws hoor je er steeds vaker over. Wat is een VPN en hoe kun je het makkelijk  gebruiken, leggen we nu uit. Een VPN (=Virtual Private Network) zorgt voor een versleutelde, veilige en haast volledige anonieme internetverbinding. VPN’s worden aangeboden door providers, die de beveiligde en versleutelde verbindingen faciliteert. Naast je internet en bel provider, gaat je verkeer dan versleuteld en anoniem via de VPN, waardoor jij anoniem blijft.

Net als een firewall, beschermt een VPN de gegevens die via het internet gaan. Een VPN draait op de achtergrond, als appje of simpelweg als plugin voor je browser. VPN’s gebruiken encryptie protocollen en verschillende combinaties van verbindingen om virtuele verbindingen te genereren. Iedereen die specifiek jouw verbinding wilt bekijken, loopt tegen een sterk versleutelde verbinding aan waardoor je internetgedrag veilig en anoniem blijft. Met een VPN kun je je eigen internetlocatie en ip-adres te verbergen en te veranderen. Ideaal om bijvoorbeeld veilig in China te Facebooken en uitzendinggemist te kijken vanuit Spanje. VPN’s zijn er voor zowel de desktop- als de mobiele gebruikers van het internet.

Een VPN gebruiken is makkelijk, eenvoudig en doe je zonder technische kennis.
Voor wie wilt, kan je vandaag beginnen met anoniem en veilig internetten.

Simpele technische uitleg: Wat is een VPN

Iedere internetgebruiker maar eerst verbinding met het openbaar internet via een ISP. Vervolgens start de VPN software automatisch een verbinding met de VPN-server. Deze server maakt de beveiligde verbinding met jou, de gebruiker, en het eigen VPN netwerk van servers over de wereld, zodat je kunt kiezen of je vanuit ‘New York, Londen, Nederland of Hong Kong’ internet.

Internetlocatie bepalen

De meeste goede VPN-providers gebruiken meerdere en vaak tientallen locaties voor de VPN servers die ze aanbieden aan hun klanten. Een VPN in Nederland is handig vanuit het buitenland, maar een VPN in bijvoorbeeld Amerika voor het kijken van series die alleen voor Amerika beschikbaar is. De meeste providers maken het heel makkelijk om met een enkele klik de locatie voor jouw internetverkeer te kiezen.

Veilig, Anoniem en versleuteld

Helemaal niemand, behalve de VPN-provider kan jouw internetverkeer bekijken. Waar ook ter wereld. Hierdoor kun je veilig gebruikmaken van onbeveiligde openbare (wifi) netwerken. Dankzij de VPN zien sniffers (afluisteraars) geen bruikbare informatie voorbijkomen. Wel zo prettig als je bankzaken of andere privé dingen regelt. Anoniem ben je omdat je IP adres niet zichtbaar is. Zo kun je websites bezoeken die geblokkeerd zijn door bijvoorbeeld overheden in het buitenland.

Wat is een VPN uitgelegd
“Versleuteld en anoniem voor o.a. zorgeloos downloaden zonder bekeuring”

Welke VPN-provider kiezen

Voor je kunt gaan internetten met een VPN-verbinding moet je een VPN-provider kiezen. Providers zijn er, net als met bellen, in verschillende vormen. Duur, goedkoop, goed en slecht. Gratis en betaald. Het hangt allemaal af van je behoefte. Vooral snelheden kunnen sterk wisselen bij de providers, wat naast de basisbehoefte toch een groot punt blijkt te zijn bij het downloaden en streamen van content. Als je perse een gratis VPN wilt gebruiken, let dan wel goed op de voorwaarden en specificaties van bijvoorbeeld de snelheid en het juist wel opslaan van jouw internet gegevens.

Bezoek button

Summary
Wat is een VPN en hoe werkt het?
Article Name
Wat is een VPN en hoe werkt het?
Description
Wat is een VPN? Net als een firewall, beschermt een VPN de internetgegevens en draait op de achtergrond, als appje of simpelweg als plugin voor je browser.
Author